piątek, 20 kwietnia 2012

jestem domowym piwowarem - druga warka

...moje drugie domowe piwo wymagało już trochę wiecej zachodu. Był to Hefeweizen - najbardziej klasyczne piwo pszeniczne, oryginalnie warzone w Bawarii. Piwo warzyłem w procesie zacierania z zestawu słodów: - słodu pszenicznego Weyermann®, - słodu pilzneńskiego Weyermann®, - słodu Weyermann Carahell®. Chmieliłem granulatem chmielu aromatycznego Spalt Select. Klarowność wzmocniłem dodaniem mchu irlandzkiego. Fermentacja brzeczki piwnej trwała 14 dni po zadaniu drożdży Safbrew WB-06 11. Refermentcja glukozą w butelkach 5 dni. Orginalny Hefeweizen jest treściwy, orzeźwiający, dobrze nasycony dwutlenkiem węgla, delikatnie kwaskowy, z niewielką ilością goryczki, w zapachu bananowo-goździkowy. Moje rozlałem już do butelek, leżakuje sobie w piwnicy. .... otwarcie pierwszej butelki nastąpiło po 4 tygodniach. Piwo było klarowne w kolorze pełnego bursztynu, dobrze nagazowane z lekką goryczką,delikatnie kwaskowe i nutą o zapachu goździków. Kolejne butelki otwieram w kolejnych tygodniach a piwo jest coraz smaczniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz