piątek, 20 kwietnia 2012
jestem domowym piwowarem - druga warka
...moje drugie domowe piwo wymagało już trochę wiecej zachodu.
Był to Hefeweizen - najbardziej klasyczne piwo pszeniczne, oryginalnie warzone w Bawarii.
Piwo warzyłem w procesie zacierania z zestawu słodów:
- słodu pszenicznego Weyermann®,
- słodu pilzneńskiego Weyermann®,
- słodu Weyermann Carahell®.
Chmieliłem granulatem chmielu aromatycznego Spalt Select. Klarowność wzmocniłem dodaniem mchu irlandzkiego.
Fermentacja brzeczki piwnej trwała 14 dni po zadaniu drożdży Safbrew WB-06 11. Refermentcja glukozą w butelkach 5 dni.
Orginalny Hefeweizen jest treściwy, orzeźwiający, dobrze nasycony dwutlenkiem węgla, delikatnie kwaskowy, z niewielką ilością goryczki, w zapachu bananowo-goździkowy.
Moje rozlałem już do butelek, leżakuje sobie w piwnicy.
.... otwarcie pierwszej butelki nastąpiło po 4 tygodniach. Piwo było klarowne w kolorze pełnego bursztynu, dobrze nagazowane z lekką goryczką,delikatnie kwaskowe i nutą o zapachu goździków.
Kolejne butelki otwieram w kolejnych tygodniach a piwo jest coraz smaczniejsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz